Therapie

Wanneer we besluiten tot psychotherapie dan werk ik in de regel vanuit een psychodynamisch referentiekader.
Een dergelijke psychotherapeutische behandeling is gericht op het leren kennen van zichzelf, de achtergronden van de psychische en/of relationele problemen en het verwerken daarvan.

Mensen worden in hun doen en laten gestuurd door motieven waarvan ze zich vaak niet bewust zijn. Ervaringen in de vroege jeugd, maar ook latere ervaringen hebben veel invloed op hoe mensen zich ontwikkelen en hoe ze omgaan met zichzelf, met anderen en met hun verlangens en angsten.

Vaak herhalen mensen in hun leven dezelfde patronen in beleving en gedrag, zelfs als dat vervelende gevolgen heeft. Ze hebben bijvoorbeeld steeds aanvaringen met collega’s of onbevredigende intieme relaties, zonder te begrijpen hoe dat komt.

Ik begeleid u in het proces van bewustwording en toenemend begrip van het eigen gedrag door te luisteren, vragen te stellen en samen te proberen de belevingen te begrijpen. Het gewenste resultaat is dat u sterker en zelfbewuster in het leven komt te staan, waardoor klachten afnemen of verdwijnen en u meer voldoening uit uzelf, uw relaties en uw leven haalt.

Bij een psychodynamische/psychoanalytische psychotherapie is meestal sprake van wekelijkse of tweewekelijkse zittingen. De behandeling kan kort duren (25 tot 50 zittingen), maar ook langer van duur zijn (enkele jaren)
Bij een psychoanalyse komt men 4 of 5 keer per week naar de therapeut en maakt gebruik van een bank om te liggen. Een psychoanalyse beslaat in de regel meerdere jaren.